2.CEMAL SAFİ ŞİİR YARIŞMASI SONUÇLARI

17 Nisan Cumartesi 2021

II. GELENEKSEL CEMAL SÂFİ ŞİİR YARIŞMASI

Sanatın iki seçkin dalı olan şiir ve musıkiye hatırı sayılır iz bırakarak Türk Edebiyatında haklı bir yer edinen, Türk Dil Kurumu tarafından Türkçeye katkıları vesilesiyle Türkçeyi en iyi kullanan şair ödülüne layık görülen, Samsun’u çok seven, Samsunlu olmaktan gurur duyan ve bunu her vesileyle dile getiren Cemal SÂFİ, besteli bestesiz şiirleriyle sadece Samsun'un değil bütün Türkiye'nin bir değeri haline gelmiştir.

Böyle değerli sanatkârların isimlerinin anılması ve yaşatılması kadirşinaslığın bir gereğidir.

Sanatımıza şiir ve musıkide yeni bir nefes getiren Cemal SÂFİ adına kendisinin de sevdiği ve başarılı örneklerini verdiği millî veznimiz olan hece vezni ile ve yine onun en sevdiği tema olan "Aşk" üzerine bir şiir yarışması geçen yıl düzenlenmişti. Cemal SAFİ adına ilki düzenlenmiş olan bu yarışmanın geleneksel hale getirilmesi için,  Samsun'un isminin markalaşmasında, Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin atılmasında müstesna bir yeri olan ilk adımın atıldığı "İlkadım Belediyesi” olarak bu yıl da aynı tema ile ikincisini düzenlemiş bulunuyoruz.

Bir yarışma şartnamesi ve gönderilen şiirleri değerlendirmek üzere şiir sanatında teorik - pratik açılardan farklı donanım ve birikimi olan, Cemal SAFİ'nin etrafında bulunmuş ve meclisinde şiir okumuş/dinlemiş 9 kişilik bir jüri oluşturuldu.

Bu yıl da yarışmaya çok büyük bir teveccüh gösterildi ve yaklaşık 2000 şiir gönderildi.

Şartnameye uymayan şiirler (hece vezniyle yazılmamış olanlar) elendi, uyan şiirler jüri tarafından belli kıstaslar çerçevesinde titizlikle değerlendirilerek puan verildi. Bu puanlama sonucunda dereceye girenler ile kitaba alınıp bastırılacak olanlar tespit edilmiş oldu.

Cemal SÂFİ Şiir Yarışmasına yurtdışından da katılım olması bizleri ayrıca mutlu etti. Bu şiirlerden ikisi TÜRK DÜNYASI ÖZEL ÖDÜLÜ ile ödüllendirildi. Ayrıca bu yıl yarışmaya şiirleriyle renk katan engelli vatandaşlarımızı daha da teşvik etmek ve bir farkındalık oluşturmak için NECATTİN DEMİRTAŞ ENGELSİZ ŞİİR ÖDÜLÜ kategorisinde de bir ödül vermeyi kararlaştırdık.

Bu yarışmanın başlangıcından neticelenmesine kadar yaşanan süreçte emeği geçen başkan yardımcım Şerif MIRIK'a, yarışma teklifini bize getiren ve şartnamesini hazırlayan, bu şartnameyi katkılarıyla son şekline getiren ve şiirleri titizlikle değerlendirip puanlandıran, merhum Cemal SAFİ ile aynı şiir ortamlarını paylaşan jüri üyeleri Prof. Dr. Şahin KÖKTÜRK, Şerif MIRIK, Nadide GÜRPINAR, İlter YEŞİLAY, Semah ATAK, Mahmut HASGÜL, Alpaslan İNCESU, Âşık Obalı (Mustafa BİLİR), Kenan YAVUZARSLAN’a teşekkür ederim.

İkincisini düzenleyerek geleneksel hale getirdiğimiz bu yarışmanın, Samsun'a ve Türk Edebiyatına değer, Türkçeye zenginlik katan şairimiz Cemal Safi ve diğer şairler adına düzenlenecek başka yarışmalara da vesile olması en büyük temennimizdir.

Necattin DEMİRTAŞ

İLKADIM BELEDİYE BAŞKANI

ŞİİR YARIŞMASI SONUÇLARI İÇİN TIKLAYINIZ..

DERECEYE GİREN ŞİİRLER İÇİN TIKLAYINIZ..