CEMAL SAFİ ŞİİR YARIŞMASI SONUÇLARI

30 Mart Pazartesi 2020

CEMAL SÂFİ ŞİİR YARIŞMASI

Sanatın iki seçkin dalı olan şiir ve musîkiye hatırı sayılır izler bırakarak Türk Edebiyatında haklı bir yer edinen, Türk Dil Kurumu tarafından Türkçeye katkıları vesilesiyle Türkçeyi en iyi kullanan şair ödülüne layık görülen, Samsun’u çok seven, Samsunlu olmaktan gurur duyan ve bunu her vesileyle dile getiren Cemal SÂFİ, besteli bestesiz şiirleriyle sadece Samsun'un değil Bütün Türkiye'nin bir değeri haline gelmiştir.
Böyle değerli sanat erbabının isimlerinin anılıp yaşatılması bir kadirşinaslık olacaktır.
Sanatımıza şiir ve musîkide yeni bir nefes getiren Cemal SÂFİ adına kendisinin de sevdiği ve başarılı örneklerini verdiği millî veznimiz olan hece vezni ile ve yine onun en sevdiği tema olan "Aşk" üzerine bir şiir yarışması, ismine layık bir etkinlik olur diye düşündük. Bu etkinliği de Samsun'un isminin markalaşmasında, Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin atılmasında müstesna bir yeri olan ilk adımın atıldığı "İlkadım Belediyesine" düşeceği bilinciyle seve seve üstlendik.
Bir yarışma şartnamesi ve gönderilen şiirleri değerlendirmek üzere şiir sanatında teorik - pratik açılardan farklı donanım ve birikimi olan 7 kişilik bir jüri oluşturduk.
Yarışmaya çok büyük bir teveccüh gösterildi. O kadar ki süre bittikten sonra dahi şiirler gelmeye devam etti. 2.236 e-posta ile yaklaşık 3.000 şiir gönderilmiş oldu.
Bundan sonraki süreçte önce şartnameye uymayan şiirler (hece vezniyle yazılmamış olanlar) elendi, uyan şiirler jüri tarafından belli kıstaslar çerçevesinde titizlikle değerlendirilerek puan verildi. Bu puanlama sonucunda dereceye girenler ile kitaba alınıp bastırılacak olanlar tespit edilmiş oldu.
Cemal SÂFİ Şiir Yarışmasına yurtdışından da katılım olması bizleri ayrıca mutlu etti. Azerbaycan, Kırım, Makedonya, İran, Afganistan K.K.T.C. ve Etiyopya’dan şairler yarışmamıza şiirler gönderdiler. Bu şiirlerden ikisi TÜRK DÜNYASI ÖZEL ÖDÜLÜ ile ödüllendirildi.
SÂFİ Ailesi de dört şiire “Aile özel ödülü” verilmesini uygun gördü. Böylece toplamda 12 şiire ödül verilmiş oldu.
Bu yarışmanın başlangıcından neticelenmesine kadar yaşanan süreçte emeği geçen,  yarışma teklifini bize getiren, şartnamesini hazırlayan ve şiirleri titizlikle  değerlendirip puanlandıran jüri üyeleri Prof. Dr. Şahin KÖKTÜRK, Prof. Dr. Selçuk ÇIKLA, Dr. Öğrt. Üyesi Mehmet AYDIN, Âşık Obalı (Mustafa BİLİR), Şerif MIRIK (Başk.Yard.), Kenan YAVUZARSLAN ve Cemal SAFİ’nin oğlu Mehmet Akif SAFİ’ye  teşekkürlerimi sunuyorum.
Bu yarışmanın Samsun'a ve Türk Edebiyatına değer, Türkçeye zenginlik katan şairimiz Cemal Safi adına düzenlenecek  yarışmaları bir gelenek haline getirmesi en büyük temennimizdir.

Necattin DEMİRTAŞ
                           İlkadım Belediye Başkanı

ŞİİR YARIŞMASI SONUÇLARI İÇİN TIKLAYINIZ..

DERECEYE GİREN ŞİİRLER İÇİN TIKLAYINIZ..